Odkiaľ zobralo oranžové víno svoju farbu?

Oranžové víno sa stáva trendom modernej doby, avšak veľa ľudí ani netuší, že práve príprava oranžového vína je jednou z tých najtradičnejších. Táto metóda vznikla už tisíce rokov dozadu v oblastiach dnešného Gruzínska a Arménska, čo je mimochodom aj kolískou vinohradníctva a dodnes domovinou tých najlepších tradičných vinárstiev a výrobcov exkluzívnych koňakov.

O čo vlastne ide? Oranžové víno je produktom čisto z bieleho hrozna ale metóda jeho spracovania je veľmi podobná tomu ako sa spracováva víno červené. Pôvodne pred 5000 rokmi vinári nechali svoje biele hrozno macerovať a spontánne prekvasiť na šupkách vo veľkých hlinených amforách zakopaných v zemi, ktoré v Gruzínsku volajú qveri. Práve macerovanie na šupkách je proces ktorý vínu dodá oranžovú často až hrdzavú farbu. Dnes sa to robí veľmi podobným spôsobom kedy víno sa necháva niekoľko dní až mesiacov macerovať.

Výsledkom je víno nielen prekvapivej farby ale aj vône a chuti. Plnosť chutí je príbuznejšia červeným vínam, je v ňom cítiť čerešne, orechy, hrušky, korenie, dula, slanú mineralitu, sušené bylinky, hnedý cukor, zemolez, kávu a mnoho ďalších.

Ak chcete si vy chutnať oranžové víno aj s jednom, máte širokú škálu kombinácií chutí, ktoré spolu ladia. Hodí sa k rôznym typom pokrmov jeho štruktúra trieslovín ladí najmä s jedlami ako je karí, grilované bravčové mäso, zelenina a syr. Najviac mu svedčí ak ho necháte aspoň hodinku pred konzumáciu aspoň hodinku vydýchať.