Uzatváranie vína

Aké sú možnosti uzatvárania vína? Ktorý druh je najlepší korok, plast, skrutkový uzáver, či sklo?

Vínny sektor sa vyznačuje udržiavaním silných tradícií, aj napriek tomu podlieha istým modernizáciám ako vo výrobe, tak aj v používanú rôznych materiálov. Tradičný vinári používajú korok, ale čoraz častejšie, hlavne pri vínach z nového sveta sa stretávame so skrutkovým  uzáverom, taktiež sa začína objavovať používanie skla. Ktorý uzáver má najlepší vplyv na výslednú chuť vína u spotrebiteľa?

Neustálim zvyšovaním produkcie vína a obmedzenej produkcie dubu korkového, zdvíhajú ceny korku a vínny priemysel prišiel do štádia kde  musí hľadať iné alternatívy. Dub korkový, ktorý rastie v Stredomorí, nedokáže rásť tak rýchlo, ako by sme si priali. Korok sa teda stáva čoraz drahším. Fakt, že je ho možné získavať len s výrazne starých a veľkých stromov dokonca obmedzuje výrobcov korku na už desaťročia rastúce stromy, ktoré majú obmedzené možnosti. Korok pritom musí po stiahnutí kôry niekoľko rokov schnúť a následne je ešte morený vo vode, aby získal svoju špeciálnu mäkkosť a mikro-priedušnosť

Aj preto sa už objavilo na trhu niekoľko iných druhov zátok, ale aj pokusy recyklovať korok, prípadne ho lepiť z rôznych odrezkov a odpadového korku. Pre konečného spotrebiteľa však ide stále o korok so svojimi vlastnosťami.

Práve korok je jediný druh uzáveru ktorý je schopný zabezpečiť vo fľaši tzv. mikroventiláciu, čo znamená že k vínu sa dostáva malé množstvo kyslíka cez póry zátky.  Tento fakt niektorým vínam môže prospievať a iným zasa škodiť. Taktiež korok je prídný materiál v ktorom sa nedajú vylúčiť isté defekty, v tomto prípade sa môže stať, že víno pri ochutnaní je cítiť korkom.

Rozlišujeme plastové pevné, alebo plastové mäkké. Pevné plastové zátky sa využívajú dnes už vo veľkom pri šumivých vínach (nepleťme si šampanské, opäť by som rád pripomenul, že šampanským môže byť nazvané výhradne len to víno, ktoré pochádza z oblasti Champagne a žiadne iné) a otváranie je pomerne jednoduché bez použitia nástrojov. Kvalitné a drahé sekty majú zátky korkové, na svojom spodku výrazne rozšírené pre lepšiu udržateľnosť vo fľaši pod tlakom. Nie je však pravdou, že len lacné sekty majú plastovú zátku. Nájdeme ju aj medzi drahšími. Mäkké plastové zátky používané v klasických vínach sú vytiahnuteľné bežnou vývrtkou. Nestráca sa tak kúzlo a dojem otváranej fľaše pred hosťom. Ako pri všetkom, kde vzniká plastový odpad, aj tu sa môže objaviť ekologický skepticizmus. Taktiež niektorý vinári tvrdia, že plastom sa do vína dostáva určitá „ chemická“ príchuť.

Skrutkované uzávery sa používajú dnes v hojnej miere a počet vinárov, ktorí sa pustia do predaja bez korku stále rastie. Týmito uzávermi sú vybavené často korenené a aromatické vína. Pomáhajú chrániť arómu vína oveľa viac. Nakoniec pravdou je aj fakt, že vína bez korku nechytajú pach korku. Medzi mladšími konzumentmi sú šrobovacie vína pohodlnejšie, keďže ponúkajú možnosť dostať sa k obsahu aj bez hľadania potrebného nástroja, ktorý má vlastne len jediné možné využitie a to otváranie vín. Tento druh uzáverov je praktický, jeho použitie je evidentné porušením spojov na hrdle a víno chráni rovnako dobre ako korok. Dovoľuje bezproblémové opakované uzatváranie fľaše. Podľa niektorých názorov sa takéto vína nehodia príliš na archivovanie. No archivovateľnosť vína závisí od jeho značky a obsahu. Faktom je, že so skrutkovacím uzáverom môžete vína archivovať aj postojačky. Šetria čas, sú praktické a v žiadnom prípade nie sú znakom lacného vína, prejavom podradnej značky, alebo rýchlo kvasu. S týmto druhom uzáveru sa môžete stretnúť u slovenských, českých, a aj u vín známych tradičných importérov vína k nám.

Sklenné zátky sú pomerne novinkou v oblasti vinárstva. Najväčším výrobcom tohto typu zátok je česká firma vinolok. Pre ročník 2015 sme sa rozhodli použiť práve tento typ uzatvárania. V čom sú jeho výhody? Tieto zátky ešte stále vyzerajú ako tie klasické ale na otvorenie flašky v tomto prípade nebudeme potrebovať  žiaden otvárak. Sklo je absolútne inertný materiál, takže víno nemôže absorbovať  žiadne cudzie pachy a chute ako to býva pri korku alebo plastoch. Poskytuje uzatvorenie bez prienikov  a nepodlieha zmenám ani po dlhšom čase a preto je ideálnym materiálom aj na archiváciu, dokonca aj vo vertikálne polohe.

Každý vinár ale aj zákazník má svoje preferencie proti ktorým sa dá tažko nametať, ale aspoň takto v krátkosti sme sa Vám snažili poskytnúť informácie a objasniť Vám spôsoby uzatvárania vína.

Nazdravie